Tot hoeveel graden kan een zwemvijver verwarmd worden?

Deze vraag krijgen we geregeld voorgeschoteld. Er doen heel wat misvattingen de ronde over het verwarmen van een zwemvijver en die helpen we graag uit de wereld. In deze blog lees je tot hoeveel graden je een zwemvijver kunt verwarmen, zonder dat het schadelijk is voor het ecosysteem en de planten in je zwemvijver.

Een zwemvijver kan zonder probleem verwarmd worden

Laten we beginnen bij het begin: je kunt zonder probleem je zwemvijver verwarmen. Heb je een zwemvijver met een donkere kleur die veel in de zon ligt dan wordt je zwemvijver door het zonlicht al een stuk verwarmd. Hierdoor kan je aardig wat besparen op het verwarmen en het is meteen ook de belangrijkste reden waarom heel wat mensen ervoor kiezen hun zwemvijver niet te verwarmen.

Matig bijverwarmen is zeker mogelijk, al blijft het belangrijk om het ecologische evenwicht niet te verstoren. Bijverwarmen kan in principe tot 26 graden in de tussenseizoenen. Op die manier verstoor je de biologie van de vijver minimaal.

We raden wel aan het eerste jaar na de ingebruikname van je zwemvijver, deze niet te verwarmen. Op die manier krijgen de planten de nodige tijd om te wennen en aan te sterken.

Daarnaast adviseren we ook om extra technieken te voorzien die het ecologisch systeem van je zwemvijver ondersteunen, waaronder een UV-C lamp.

Meerdere opties tot verwarmen mogelijk

Wil je je zwemvijver gaan verwarmen, dan is het uiteraard belangrijk dat er een aansluiting voor een externe verwarming voorzien is. Verwarmen kan met warmtecollectoren, warmtepompen, zonnepanelen, … Er zijn tal van opties die mogelijk zijn.

Meer weten over het verwarmen van een zwemvijver?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die er zijn om een zwemvijver te verwarmen of wens je een fraai vormgegeven zwemvijver in je tuin? Contacteer ons en we denken graag met je mee.